AŞK-I MEMNU- HALİD ZİYA UŞAKLIGİL(UŞAKİZADE)


Halit Ziya UŞAKLIGİL'in en önemli eserlerinden biridir, bu roman.Eserde, Adnan Bey kırk beş yaşındadır.Biri kız, öteki erkek iki küçük çocuğu vardır.Mutluluğu bulmak için
ikinci bir izdivaç yapmaya karar verir.Kitapta Adnan Bey'in bu izdivaçla(evlilikle) işlediği hatanın hikayesi anlatılır. Adnan Bey’in bu yeni evlendiği genç ve güzel karısı Bihter, İstanbul’un meşhur simalarından Firdevs Hanım’ın kızıdır ve Adnan Bey’e sırf zenginliğinin hatırı için verilmiştir. Fakat bu zenginlik onun ihtiyaçlarını gidermiyor, sürekli Adnan Bey’in yalısında bulunan Behlül isimli genç ve macera arayan bir yeğen vardır; bu yeğen, yengesinin kalbinde “memnu(yasak) bir aşk” uyandırır. Fakat Behlül bundan çabuk bıkarak gene ‘eski hayatına döner, bu maceracı hayattan da bıkınca Adnan Bey’in kızı olan Nihal’i sever, onunla evlenmek üzere hazırlanırken Bihter’in aşkını müdafaa için aldığı vaziyet üzerine bu macera duyulur. Bihter intihar eder, Behlül kaçar; Nihal de, eskisi gibi, o kadın gelmeden önce olduğu gibi babasıyla mesut olmaya çalışır.
Roman TRT tarafından dizi haline getirilmiştir. Geçtiğimiz yıllarda da Kanal D tarafından tekrar televizyon dizisi haline getirilmiş ve milyonları kendine hayran bırakmıştır.
Previous Post
Next Post
Related Posts

0 yorum:

Tanzimat Döneminde Roman