HABER YAZILARI-HABER YAZILARI NEDİR?HABER YAZILARININ İÇERİĞİ-HABER YAZILARININ KONUSU

HABER YAZILARI,HABER YAZILARI NEDİR,HABER YAZILARININ İÇERİĞİ,HABER YAZILARININ KONUSU,5N1K NEDİR,5K1N NEYİ ANLATIR,11. SINIF DİL E ANLATIM KONULARI,HABER YAZILARININ,ASPARAGAS HABER,SANSASYONEL HABER
Dünyada,
ülkemizde, doğada, bilimde, ekonomide, siyasette veya halkı ilgilendiren herhangi bir alanda meydana gelen çeşitli olay, durum ve görünümle ilgili bilgi ve duyurulara “haber”; bu haberlerin halka duyurulması maksadıyla hazırlanan yazılara da “haber yazısı” denir.

Haber yazıları, belli bir zamanda ve yerde gerçekleşmiş olayları okurun merakını giderecek kadar ayrıntılı ve anlaşılır bir dille aktarır. Haber yazılarında inandırıcılık, belgelere dayanma, olayı tüm yönleriyle ele alma ve aktarma, yansız davranma, okuyucunun cümleleri farklı yorumlamasına imkân vermeyecek şekilde, açık ve anlaşılır bir anlatımla aktarılması gibi unsurlara dikkat edilir.

Duyulduğunda halk arasında heyecan yaratan ve beklemeyen haberlere sansasyonel haber denir. Doğru olmayan, uydurma haberlere ise asparagas (uydurma) haber denir. Haber toplayan ve topladığı bu haberleri yazıya geçiren kişilere muhabir denir.

Haber yazılarının özellikleri şunlardır:
  • Haber yazılarının günlük ve halk için önemli olması gerekir.
  • Kolay anlaşılır, akıcı, açık ve duru olmalıdır.
  • Muhabir (haberi yazan kişi), anlattıkları karşısında tarafsız kalmalı, yorumdan kaçınmalıdır.
  • Yanlış anlaşılmalara meydan vermeyecek cümleler kullanmalıdır.
  • Anlatılanlar ve haber yazısının başlığı ilgi çekici olmalıdır. Ancak başlıkla haber yazısı alakasız olmamalıdır.
Haber yazıları kaleme alınırken çeşitli sorulara cevap aranmalıdır. Bu sorular, 5N1K şeklinde sembolik olarak verilmektedir.

5N 1K Nedir?
5N1K “Ne?/Kim?; Neyi?/Kimi?; Nasıl?; Niçin?; Nerede?; Ne zaman?’ sorularını sembolize etmektedir.

Haber Kaynakları
  1. Resmî haberler: Bu tür haberler konu ile ilgili en etkili/yetkili kişilerden öğrenilir.
  2. Özel haberler: Bu tür haberler, halk arasındaki olayların halk tarafından muhabirlere bildirilmesiyle elde edilir.
  3. Ajans haberleri: Sırf haber toplamakla uğraşan birimlere ajans denmektedir. Halkı ilgilendiren olayları toplayıp özellikle gazetelere ve televizyolara bildiren kurumların verdikleri haberlerdir.
Haber Yazısının Konuları
Haber yazıları konularına göre: politik (siyasi) haber yazıları, kültür-sanatla ilgili haberler yazıları, ekonomiyle ilgili haber yazıları, bilimsel ve teknik haber yazıları, sosyal haber yazıları, spor haber yazıları olmak üzere gruplandırılabilir.
Previous Post
Next Post
Related Posts

0 yorum:

Tanzimat Döneminde Roman